By wytworzyć projekt sklepu, powinno się nie tylko rozrysować półki i regały a także zagospodarować przestrzeń dla pracowników (magazyn, czy pokój socjalny). Istotne jest również to, ażeby sklep realizował szereg przepisów, które pracownicy sanepidu sprawdzą przed jego otwarciem. Korytarze między regałami muszą posiadać określoną szerokość, by klienci mogli swobodnie się przemieszczać. Artykuły spożywcze muszą być umieszczone w dokładnie sprecyzowanej odległości od tych przemysłowych, czy chemicznych, żeby mogły być dopuszczone do dystrybucji. Projekt sklepu spożywczego, czy projekt piekarni wymagają od architekta wiedzy nie tylko z zakresu sztuki projektowania. W sklepie odzieżowym jest nieco przeciwnie i w związku z tym, że produktów jest zwykle mnie niż w sklepie spożywczym, czy przemysłowym, łatwiej zagospodarować całą przestrzeń. Można również puścić wodze fantazji i zaprojektować interesujące oświetlenie albo sposób prezentacji ubrań na wieszakach. Lady, czyli stanowiska kasowe w takich sklepach mogą być bardziej zabudowane. Ważne jest też to, aby w projekcie uwzględnić miejsce na przymierzalnie. Tam w grę wchodzi zarówno projekt dobrego oświetlenia i luster. Ładnie zaprojektowany sklep przyciągnie klientów i spowoduje, że będą chętnie robili zakupy.
Sprawdź tutaj: projekt sklepu spożywczego lublin.