Chłodzenie to jeden ze możliwości przechowywania żywności. Właściwie każdy rodzaj żywności cechuje się mniejszą albo większą delikatnością i podatnością na zepsucie. Najszybciej psują się produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso i nabiał, a warzywa i owoce są znacznie trwalsze, ale je także trzeba przechowywać w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.
Do chłodzenia na masową skalę służą specjalne chłodnie. Wynajem chłodni to często dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujemy zwiększyć własne sposobów chłodnicze albo potrzebna nam chłodnia na wyjazd, np na imprezę w innym mieście. Koszt wynajęcia chłodni jest zależny od firmy wynajmującej, rodzaju chłodni, jej wielkości oraz technologii. Im nowocześniejsze jest urządzenie, tym będzie to droższe. Przenośne komory chłodnicze można uruchomić poprawnie w każdym miejscu, gdzie mamy wyłącznie dostęp do energii elektrycznej z gniazdka. Część chłodni działa też zasilana energią z agregatów prądotwórczych, więc taką chłodnię można ustawić nawet w szczerym polu z gwarancją, że będzie działała. Wynajmem chłodni zajmują się specjalistyczne firmy, które dysponują jednocześnie serwisem, a więc są w stanie zapewnić poprawność działania urządzenia i jego wysoką sprawność. Skorzystanie z oferty takich firm niewątpliwie będzie opłacalne zarówno pod względem czysto technicznym, jak i finansowym. Im dłuższy jest termin wynajmu, tym zwykle można liczyć także na korzystniejsze ceny. Przy krótszym wynajmie opłata jest wyższa. Stąd też najbardziej opłaca się wynajmować chłodnie na dłuższy czas.
Zobacz więcej: kontenery chłodnicze.